Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email
Facebook  Twitter  G+  SOL  Moodle

Adiós, Chequia ... Bueno días, España!

 

orange


Adiós, Chequia ... Bueno días, España!



 

Nejen chlebem živ je člověk“ – a tak jsem se svými spolužáky a učiteli z České zemědělské akademie v Humpolci vyrazil na tradiční desetidenní sportovně-poznávací zájezd do Reino de Espaňa na Costa del Azahar (Pobřeží pomerančového květu).


V pátek dopoledne jsme se celí nažhavení na španělské pláže a sangrii sešli naproti budově školní tělocvičny. Začalo balení našich objemných zavazadel do útrob autobusu a různá jiná potřebná organizace. Když všichni seděli na svých místech, nacpaní kinedrylem a vybavení svými hudebními přehrávači, mohlo se vyrazit. Cesta byla dlouhá a úmorná (27 hodin) a každá přestávka na rozchození a doplnění svěžesti přišla vhod. Za zmínku stojí noční průjezd osvětleným francouzským městem Lyon, nebo také postupně se měnící ráz krajiny tak, jak jsme se přibližovali k jihu.


Dorazili jsme odpoledne druhého dne do deštivého, ale teplého počasí. Byli jsme nastěhováni do apartmánů po šesti lidech a po nanošení věcí a menším zabydlení jsme mohli vyrazit všichni na pláž. Pláž byla písčitá s občasnými oblázky. Moře bylo mírně rozbouřené, ale i tak jsme se vrhli vlnám vstříc. To pokračovalo do té doby, než jsme si všimli vlající červené vlajky a svalnatých chlapíků s malými píšťalkami, kteří se nás snažili dostat z moře.


Viděli a zažili jsme toho tolik, že bych to spíše ve stručnosti shrnul. Během dní strávených v Oropesa Del Mar jsme poznali kulturu místního rekreačního střediska disponujícího pro mě kýčovitými , ale kouzelnými svítícími ozdobami, nočním průvodem, nekonečnými parky a zahradami. Navštívili jsme likérku v karmelitánském klášteře (Benicásim), která vyrábí mešní víno a tradiční likér už více než 300 let, a také klášter v horách obklopený olivovníky. Návštěva historického města Peniscola byla plná úžasných panorámat a mořské modři, kterou poskytoval výhled z papežského paláce postaveného Araby. Milovníci typické keramiky valencijského kraje si určitě přišli na své ve velké prodejně místní keramiky. Většina z nás navštívila i místní centrální město Valencii, kde nás zaujali malé uličky, mnoho staveb, zejména secesních a gotických, nebo třeba návštěva deseti pavilonů mořského světa v supermoderním centru Oceanografic s delfíní show. Jeden z večerů jsme věnovali společnému ochutnávání španělských specialit, ke kterým patří sušená šunka jamón serrano, ovčí sýr, mořské plody, sangria a jiná jídla typická pro oblast Valencie.


Když se náš pobyt blížil ke konci, měl už každý nakoupené suvenýry, nafoceno plno krásných fotek a opáleno vše, co se dalo. Po teplém Španělsku bylo studené Česko bez palem a bez mořského vzduchu trošku depresivní, ale hřejí nás naše vzpomínky na tento exotický výlet. Měli jsme štěstí-ze Španělských „specialit“ jsme mohli „ochutnat“ téměř vše! Jediný „vodní soud“(tribunal de las aguas) na světě, výcvik mladých toros bravos pro býčí zápasy, zeleninové a ovocné trhy či vidět zaručeně pravý Svatý grál! Zasvěcený výklad paní průvodkyně nám sdělil mnohé ze španělské i evropské historie, ale i z údělu zemědělce v této části světa.


Na závěr bych chtěl poděkovat všem učitelům, kteří nad námi měli dohled a vše zorganizovali.


Napsal: David Slivka, Michaela Richterová, 3.C

 

Fotogalerie

 

 

 

 

 

1 cech obkladacu logo casopis 4 6